top of page
het rijden

Rijangst en opfriscursus

"Ik blokkeer helemaal als ik door een tunnel moet. "

Er is een flinke groep Nederlanders die het rijbewijs al jaren in bezit heeft, maar niet of bijna nooit rijdt. Ben jij een van die mensen en is de drempel te hoog om zomaar weer in de auto te stappen?

​

Vaardigheden ophalen

Een instaples kan je het zelfvertrouwen weer teruggeven. Met een of meerdere lessen gaan we samen alle vaardigheden langs en heb je het rijden zo weer onder de knie.

 

Verkeersangst

Het kan natuurlijk ook dat je angst voelt om weer zelf achter het stuur te stappen. Je bent niet de enige. Volgens onderzoek zijn er rond de 500.000 Nederlanders met een rijbewijs die niet zelfstandig durven te rijden. (Kerncijfers Personen Vervoer 2004)

Wat is rijangst

Angst is normaal en gezond, het is een waarschuwing voor gevaar. Angst wordt een probleem als deze zich niet meer verhoudt tot het werkelijke gevaar. 

​

Rijangst bestaat in allerlei vormen. Je kunt rijangst hebben voor heel specifieke situaties. Denk bijvoorbeeld aan mensen die liever niet met de auto weggaan, omdat ze niet kunnen/durven in te parkeren, angst hebben voor de snelweg, voor het rijden langs water of voor het rijden in een drukke stad.

​

Angst kan ontaarden in een fobie of angststoornis. Bijvoorbeeld als er een paniekaanval ontstaat bij het zien van een flauwe bocht.

Oorzaken rijangst

Rijangst kan ontstaan door gebrek aan routine en ervaring. Zo kun je er bijvoorbeeld aan gewend zijn dat je partner altijd achter het stuur zit. Of je gebruikt altijd de fiets of het openbaar vervoer. Je eigen rijvaardigheid is al jaren niet meer aangesproken. 


Bij het merendeel van de mensen is onzekerheid over de rijvaardigheid het begin van de angst. De aanvankelijke koudwatervrees ontwikkelt zich tot een steeds grotere angst voor de auto en het verkeer. Wat begon met onzekerheid groeit, na een vervelende verkeerssituatie of zelfs een paniekaanval, uit tot rijangst. 

​

Rijangst kan ook ontstaan na een ongeluk, heftige verkeersagressie of een trauma dat je hebt meegemaakt. 

​

Als laatste kunnen ook psychische oorzaken zoals angststoornissen, (extreme)faalangst of PTSS ervoor zorgen dat het autorijden geen optie is.

Heb je rijangst? Herken je de volgende symptomen als je achter het stuur zit?

​

Bonkend hart, Zweten, Misselijkheid of een weeïg gevoel in de buik, Trillen of beven, Duizeligheid, Gevoel dat je weg wilt vluchten, Blokkeren: niet meer weten wat je moet doen, Gevoel van paniek, grote angst.

De oplossing

We beginnen met een goed gesprek. Hierin wordt duidelijk waar het probleem ligt, waar je angstig voor bent en hoe je reageert. Sommige rijangsten kunnen we met een goed plan oplossen. Als er een achterliggend probleem is, zoals een angststoornis of PTSS, dan is het inschakelen van gespecialiseerde hulp verstandig.

​

Vooropgesteld: jij bepaalt het tempo. We beginnen klein, veilig en vertrouwd. Misschien is de eerste stap alleen in de auto zitten, met de motor uit. Naarmate je meer aankunt zoeken we steeds meer de situaties op die je rijangst veroorzaken. Stap-voor-stap wordt je de controle over de auto (opnieuw) aangeleerd en ga je langzaamaan de confrontatie met je angst aan.

​

De praktijk leert dat de meeste rijangsten met een paar lessen overwonnen zijn.


 

Meld je aan voor een kennismaking en overwin de angst!

bottom of page